Mcdonald's İnovasyon peşinde

McDonald's'tan Aydınlatma Dünyasına Yenilik: 3D Yazıcı ile Üretilen Geri Dönüştürülebilir Sarkıt Aydınlatmalar!

McDonald's, çevreci bir yaklaşım benimseyerek yeni mağazalarında 3D yazıcı ile üretilmiş, geri dönüştürülebilir sarkıt aydınlatmalar kullanmaya hazırlanıyor. Signify'ın baskı merkezlerinde üretilen bu tasarımlar, bölgeye en yakın baskı merkezine yönlendirilecek ve üretilecek.

Aydınlatma sektöründeki güncel gelişmeleri takip etmek, yenilikçi fikirlerin peşinde koşmak her zaman heyecan verici oluyor. Geçenlerde gündemde neler var diye bakınırken, McDonald's'ın çevre dostu ve tasarım odaklı aydınlatma projesi dikkatimi çekti. Bu inovatif girişimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

McDonald’s'ın Aklında Birşeyler Var 

McDonald's Corp.'un küresel tasarım entegrasyonu kıdemli direktörü Marc Pochert, Signify'ın Phillips Aydınlatma ekibiyle yaptığı bir röportajda tasarım özelliklerini anlattı:

"Kabartmalı bir desene sahip, yarı küresel, yarı saydam bir sarkıt ışığına sahip olmak istiyoruz." Ayrıca, ürünün ana gövde renginden biraz daha koyu olacak kabartmalı bir desen olmalı.”

Burada hoşuma giden nokta McDonald's'ın tasarım parametrelerini güzelce belirlemiş olması. Bu noktadan sonra tasarımcı firma birkaç inovatif fikirle mevcut fikri birleştirecek ve fikir tasarım odaklı olmanın yanında çevre dostu da olacak. Bu projelerin markaların değerini artırma ve bilinirliklerini güçlendirme stratejilerinde önemli bir rol oynadığını gözlemliyorum. Bu projeler, markaların geniş kitlelere ulaşarak çevre dostu ve tasarım odaklı fikirleri desteklemesi, diğer markalara ilham kaynağı olması bakımından büyük bir etki yaratıyor.

McDonald's ile işbirliği yapan Prentalux - Cooper Lighting Solutions'ın (aydınlatmaları tasarlayan firma) İş Geliştirme Müdürü Lawrence Fallon, projenin arkasındaki hikayeyi şu sözlerle anlatıyor: "Benzersiz bir şey istiyorlar; geri dönüştürülebilir bir şey istiyorlar; çevre için iyi bir şey istiyorlar; ve dünyanın her yerine bir şeyler göndermemek için yerel olarak basılabilen veya üretilebilecek bir şey istiyorlar - ve bence bunu yapabiliriz çünkü dünya çapında birden fazla 3D baskı tesisimiz var." (Cooper Lighting Solutions, 2020'nin başlarında Signify tarafından satın alındı.)

Philips/Signify, Asya ve Avrupa'da birden fazla 3D baskı tesisi ile faaliyet gösteriyor. Bu, ürünlerin kısa mesafelerde üretilip gönderilmesini sağlayarak sürdürülebilir bir yaklaşım sunuyor. Fallon, "Daha yerel olarak daha fazla basarak ve daha az göndererek daha sürdürülebilir olmamızı sağlıyor; ayrıca, ürettiğimiz şey dünyadaki standart armatürlerden çok daha hafif."

 

Ve İlk Göz Ağrısı Geliyor!

Danışma ve tasarım süreci, tasarımcılar ve müşteri arasında bir dizi görüşmeyi içerir. Fallon, bu süreci "ikili gelişim" olarak adlandırıyor ve "Tipik olarak, bunu yaklaşık sekiz hafta içinde yapabiliriz diyor. Ardından müşterilerin dokunup hissedebilecekleri bir numune üretimi işlemi başlamakta.

“McDonald's projesi için Cooper Lighting, üç ay içinde basılı bir örnek ürün üretmiş."

McDonald's ürünü, özel olarak üretilen polikarbonat bir malzemeden yapılmış. Dayanıklı, temizlenebilir ve yaşla birlikte sararmayan bu tasarım, müşterinin istediği tüm faktörleri karşılamak için özenle oluşturulmuş.

Fallon, tasarım sürecinde ilham kaynaklarını şu sözlerle ifade ediyor: "McDonald's için mimari ilham kaynaklarından biri, üzerinde çizgiler bulunan bir tür çadır”

İçinde ışık yanan bir çadırdan ilhamla yola çıkıp bunu inovatif bir fikre dönüştürüp birkaç çevreci ve yenilikçi teknoloji ile birleştirmek acayip keyifli. Beni heyecanlandırdı!

Son zamanlarda fuarlarda sıkça gördüğümüz 3D baskı aydınlatmalarının, profesyonel bir organizasyon tarafından bu şekilde pazara sunulması gerçekten etkileyici. Tasarımın, inovasyonun ve çevreci yaklaşımın bir araya gelerek estetikten öte çevresel sorumluluk taşıdığını görmek sevindirici.

Fallon'un röportajlarından alıntılarla hazırladığımı bu haber yazısı, umarım sizi de bu  inovasyon yolculuğuna davet eder.

**Kaynakça:**

Led Magazine 2024 Ocak